Білкові перекуси сьогодні популярні як ніколи — у супермаркетах батончики для здорового харчування вже займають місця поруч зі звичайними. Читай, чим ти підживлюєш свої м'язи.

1. Не кожен білок корисний. У білкових батончиках має бути багато білка. Окей, це нібито очевидно. Але насправді не все так просто: через зростання цін на білкову сироватку чимало виробників стали змішувати її з соєю та іншими білками нижчої якості. Що безпосередньо впливає на вміст у продукті поживних речовин та їх засвоюваність. Якщо на упаковуванні написано щось на кшталт "25 г якісного білка!", не поспішай приймати це на віру. Уважно вивчи склад продукту на наявність у ньому чистого екстракту білкової сироватки.

2. Не все те цукор, що солодке. Аби скоротити витрати, чимало виробників підсолоджують батончики кристалічною фруктозою, яка створює смак солодкого навіть у найменших дозах. Але її надлишок може завдати шкоди печінці. Найчастіше додають у продукцію багатий фруктозою кукурудзяний сироп.

3. Клітковина також не скрізь корисна. Найбільшою популярністю користуються цільнозернові батончики з вівса, в них міститься до 30% рекомендованої добової норми клітковини. Однак обходь стороною батончики з вмістом бобів ріжкового дерева, желатиноподібної клітковини, котру додають для кращої текстури та щоб заповнити нестачу жирів. Читай склад! Правильні протеїнові батончики повинні містити від 15 до 20 вітамінів та мінеральних речовин, зокрема вітаміни С та Е, котрі мають властивості антиоксидантів та полегшують симптоми крепатури.

4. У батончиках можуть міститися шкідливі інгредієнти. Щоб зв'язати всі складові частини батончика докупи, виробники зазвичай використовують гідрогенізовану пальмову олію. Саме завдяки їй усе — від млинців до вафель — привертає увагу твоїх смакових рецепторів. Але пальмова олія — просто інша назва насичених жирів, вживання яких пов'язують із серцевими захворюваннями. Ще раз: уважно читай склад продукту.

5. Протеїновий батончик кращий за шоколадний. У сенсі різноманітності смаку ті й інші на одному рівні. Однак протеїнові батончики імітують його тільки завдяки штучним ароматизаторам, які не завдають шкоди рівню цукру в крові. Крім того, протеїнові батончики набагато поживніші. Високий вміст білка й клітковини в такому батончику дозволить довше почуватися ситим, ніж шоколадний батончик. І хоча ні ті, ні інші батончики не варто їсти щодня, білковий після тренування здається меншим із двох зол.

Коментарі (0)
No login
Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишити свій коментар