Підрахунок калорійності не такий простий, як може здатися, але основи важливо знати кожному. Я зібрала популярні запитання, пов'язані з підрахунком калорій, і постаралася відповісти на них найпростіше.

Що таке калорія?

Калорія — це одиниця вимірювання енергії. Одна калорія — кількість тепла, необхідна для того, щоб нагріти 1 грам води на 1 градус Цельсія. Сьогодні поняття "калорія" дуже широко вживається для оцінки енергетичної цінності — калорійності — харчових продуктів. Калорійність продукту — це кількість енергії, яку отримує наш організм під час перетравлення їжі.

Калорійність зазвичай вимірюється в кілокалоріях: 1 кілокалорія (ккал) дорівнює 1000 калорій (кал). Але є один нюанс, який подекуди може збити з пантелику: в усній мові дієтологи, спортсмени й просто ЗСЖ-активісти часто використовують слово "калорії" замість "кілокалорії". Чому? Та просто так простіше вимовити. Тому не дивуйтеся, якщо почуєте "Я поснідав на 500 калорій!" - будьте впевнені, ваш співрозмовник з'їв аж 500 кілокалорій!

Навіщо нашому організму калорії?

Калорії в продуктах, які ми споживаємо, забезпечують енергію, щоб наші тіла могли функціонувати. Це означає, що нам потрібно споживати певну кількість калорій, щоб підтримувати життя. Якщо людина тривалий час отримує занадто мало енергії з їжею, вона ризикує загинути від голоду (якщо тільки в неї немає запасів у вигляді підшкірного жиру). Але якщо ми споживаємо занадто багато калорій, то ми можемо набрати вагу, оскільки надлишок енергії відкладається у формі жирових відкладень під шкірою.

Від чого залежить калорійність їжі?

Калорійність продукту визначається кількістю макронутрієнтів, що містяться в ньому: білків, жирів та вуглеводів. Кожен із них має свою енергетичну цінність:
  • 1 грам білків містить 4 ккал
  • 1 грам вуглеводів - 4 ккал
  • 1 грам жирів - 9 ккал

Також на калорійність продукту можуть впливати деякі інші поживні речовини (алкоголь, цукрові спирти, клітковина), але їхня роль суттєво менша. Якщо тільки не йдеться про алкогольні напої).

Чи можна оцінювати продукт лише за його калорійністю?

Користь та цінність їжі не визначається однією лише кількістю калорій. Наприклад, яловичий стейк (який містить білок, вітаміни та мінерали) може принести вашому організму більше користі, ніж тістечко з такою ж калорійністю. Тобто продукти, що мають рівну кількість калорій, можуть відрізнятися вмістом поживних речовин. Їжу, в якій дуже мало корисних поживних речовин, часом називають "порожніми калоріями".

Як калорійність їжі впливає на вагу тіла?

Вага нашого тіла насамперед залежить від енергетичного балансу. Коли ми отримуємо з їжею рівно стільки енергії, скільки витрачаємо на всю свою життєдіяльність, вага тіла залишається незмінною. Коли отримуємо менше, ніж витрачаємо — худнемо. Коли отримуємо більше — навпаки, набираємо вагу. Запорука успішного контролю ваги лежить у здатності маніпулювати своїм енергетичним балансом.

Як дізнатися, скільки калорій мені потрібно?

Існує безліч формул, які допоможуть визначити вашу приблизну потребу в кількості калорій. Але важливо розуміти: який би спосіб розрахунку ви не обрали, вам не вдасться одразу дізнатися ваш фактичний рівень калорійності підтримки (коли ви не худнете і не набираєте). На ваші енерговитрати та енергоспоживання впливає безліч чинників, які не в силах врахувати жодна формула або калькулятор. Тому рекомендуємо брати за основу розрахункове значення, а потім, відштовхуючись від нього, дослідним шляхом вишукувати ваш фактичний калораж.
Коментарі (0)
No login
Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишити свій коментар