Пальмова олія є різновидом придатної для споживання рослинної олії, одержуваної з волокнистих плодів олійної пальми. Широко використовується як основний інгредієнт безлічі продуктів від маргарину і м'якого сиру до косметики та мила, пальмова олія в цей момент є одним з найбільш комерційно важливих рослинних олій у світі.
 
Хоча вона, безумовно, може бути гарним доповненням до здорового харчування, вживати її рекомендується у помірній кількості. І на те є низка причин.
 

Пальмова олія — користь

Споживання нерафінованої пальмової олії на тлі збалансованого харчування забезпечує захист серцево-судинної системи. Як виявилося, поєднання здорового харчування та пальмової олії призводить до зниження рівня ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) або «поганого» холестерину, а також підвищує рівень ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), тобто «хорошого» холестерину.
 
Крім того, злагоджена дія каротиноїдів та антиоксидантів нерафінованої пальмової олії зменшує як синтез холестерину, так і ступінь запасання жирової тканини в організмі.
 
Пальмова олія абсолютно унікальна тим, що, на цей момент, це єдина відома рослинна олія, що містить велику кількість токотрієнолів, різновиду вітаміну Е, яка надає яскраво виражений позитивний вплив на організм.
 
Наприклад, токотрієнол, очевидно, захищає від утворення пухлин і тромбів і може застосовуватися в дієтичній терапії для профілактики ракових та серцевих захворювань. Крім того, токотрієноли пальмової олії здатні запобігати утворенню бляшок у кровоносних судинах і, отже, можуть бути корисні для профілактики ішемічного інсульту та, можливо, інших нейродегенеративних захворювань.
 
Пальмова олія може виявитися дуже корисною для підтримки здорового рівня артеріального тиску. У дослідженнях на тваринах, пальмова олія, котра має збалансований профіль насичених і ненасичених жирних кислот, та є багатою каротиноїдами та іншими мікроелементами, забезпечувала потужний захист від окисного стресу і гіпертензії у щурів.
 

Пальмова олія — шкода

Пальмова олія впливає на кров таким чином, що призводить до її розрідження. Саме з цієї причини рекомендується припинити приймання пальмової олії як добавки до їжі за місяць до будь-яких операцій, оскільки в іншому випадку може зрости ймовірність неконтрольованої кровотечі під час хірургічних втручань.
 
У безлічі харчових продуктів пальмова олія присутня в окисленій формі, внаслідок свого багаторазового використання та впливу високих температур. Окислена пальмова олія шкідлива, оскільки містить токсини, які можуть негативно впливати на печінку, нирки, легені та серце.
 
Споживання рафінованої і, отже, окисленої пальмової олії, очевидно, викликає шлунково-кишкові недуги, такі як розлад шлунка.
 
Саме з цієї причини рекомендується використовувати пальмову олію тільки категорії «virgin», найменш рафінований різновид. Вона не тільки містить усі важливі поживні речовини, але й легше засвоюється.
 

Практичне застосування пальмової олії

Пальмова олія, особливо нерафінована, має досить яскраво виражений аромат. Ви можете використовувати цю олію для обсмажування на повільному вогні м'яса та овочів. Для цього буде цілком достатньо всього 1-2 чайних ложок олії.
Коментарі (1)
No login
Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишити свій коментар
У свідомості мас пальмова олія стоїть на одній сходинці разом з барвниками, консервантами, підсилювачами смаку і ГМО. Кажуть, що вона містить якісь жирні кислоти, здатні нашкодити організму, спровокувати інфаркт або інсульт.