Білок — це речовина, необхідна для відновлення та росту м'язів після фізичної активності, під час якої відбулося їх пошкодження. Особливо після тренінгу з обтяженнями.

Білок можна отримати з курки, яловичини, яєць, молочних продуктів, риби та, звісно ж, з протеїнового порошку.

Певна кількість білка міститься в картоплі, рисі та горіхах. Однак подібні продукти містять замало білка, та і його біодоступність є не настільки високою, як у білка з м'яса і молочної продукції. Тому під час підрахунку добового споживання цієї речовини, краще враховувати тільки повноцінний білок.

Щоб набирати м'язову масу або втрачати жирові відкладення, споживання білка має бути високим. На кожен з кілограмів сухої маси тіла потрібно споживати від двох до трьох грамів білка. Після визначення необхідної кількості білка, його слід розподілити на п'ять-шість приймань.

Якщо ви новачок, а не професійний бодибілдер, то споживання шести курячих грудок на день або восьми яєчних білків з кожним прийманням їжі може здатися вам нездійсненним завданням. Але не хвилюйтеся, є альтернатива шести прийманням звичайної їжі, яка гарантовано призводить до досить непоганих результатів. Це приймання 2-3 порцій протеїнового коктейлю.

Використання протеїну має низку переваг:
  • Це зручно
  • Досить швидке засвоєння (особливо важливо після тренінгу)
  • Відмінно перетравлюється і повністю засвоюється
  • Підтримування високого рівня амінокислот

Як бачите, протеїн може бути вельми цінним помічником у справі отримання необхідної добової кількості білка. Залишається тільки вибрати якісний протеїн, який допоможе вам нарощувати м'язи та влаштує вас за ціною.

Протеїн порівняно з гейнером

У магазині спортивного харчування вам можуть порадити придбати гейнер. Це харчова добавка, до складу якої входить протеїн, вуглеводи та жири. І хоча всі ці речовини мають бути присутні у вашому харчуванні, не раджу вам купувати гейнер. Адже приймаючи його, ви наберете не тільки м'язи, а й значну кількість жиру.

Білкова добавка повинна містити:
  • Невелика кількість жирів (не більше п'яти грамів)
  • Невелика кількість вуглеводів (знову-таки, не більше п'яти грамів)
  • Велика кількість білка (близько 20-30 грамів у порції)

Перевірка часом

Наступний фактор, який слід взяти до уваги під час вибору протеїну, це те, як давно ця компанія-виробник або сам по собі продукт присутні на ринку. Ми рекомендуємо вам звертати увагу тільки на ті продукти, які виробляються щонайменше протягом 3 років і мають багато позитивних відгуків. Якщо добавка протрималася на ринку так довго, це означає, що продукт якісний, адже люди продовжуватимуть його купувати тільки в тому разі, якщо він дійсно ефективний.

Натуральність і чистота продукту

Якість протеїну є важливішим фактором, ніж його кількість. Завжди читайте етикетку, обираючи новий протеїн, і переконайтеся, що в ньому міститься не більше семи або десяти інгредієнтів. Причому бажано, щоб ці інгредієнти були якомога натуральнішими. Якщо ви відчуваєте труднощі з вимовлянням назв компонентів, то здебільшого це ознака того, що вам слід поставити цей продукт назад на полицю і пошукати щось більш натуральне.

Також не варто піддаватися на рекламні обіцянки ще більшого зростання м'язів, можливого завдяки додаванню до протеїну будь-яких додаткових компонентів. Компанії-виробники харчових добавок, іноді, вдаються до такого маркетингового підступу: вони включають до складу протеїну невеликі кількості речовин, які самі по собі дійсно можуть стимулювати набір м'язової маси. Однак їхня кількість у порції протеїну настільки мала, що ви не помітите жодної різниці з продуктом, у якому їх немає. Крім того, включення до складу протеїну різноманітних додаткових речовин значною мірою підвищує ціну продукту.

Концентрат, ізолят чи казеїн?

Дебати з приводу того, якому різновиду протеїну слід віддати перевагу, напевно, не закінчаться ніколи. Правда ж полягає в тому, що різновид протеїну не має значення. Однак, якщо ви не обмежені у фінансах і справді вірите, що різновид протеїну має істотний вплив на результати ваших зусиль, то ось, що вам слід знати:
  • Концентрат — це протеїн, який має середню швидкість засвоєння. Як правило, приймати його рекомендується між прийманнями звичайної їжі.
  • Ізолят — це протеїн, який засвоюється швидше, ніж концентрат. Пити його рекомендується відразу ж після закінчення тренування, щоб швидко забезпечити м'язові клітини амінокислотами.
  • Казеїн — це протеїн, який перетравлюється довше, ніж концентрат і ізолят. Зазвичай його приймають як заключне приймання їжі перед сном, оскільки він підтримує високу концентрацію амінокислот у крові протягом ночі, коли ви спите.

Не піддавайтеся рекламним хитрощам

Компанії-виробники спортивного харчування часто розкручують свою продукцію за допомогою нереалістичних обіцянок. Звісно, це не означає, що ці продукти погані або що ви не отримаєте від їх використання жодних результатів. Просто вони не варті тих грошей, які за них просять. Не ведіться на це і не платіть більше, ніж потрібно. Порівнюйте склад різних продуктів, шукайте відгуки і не дозволяйте рекламі впливати на ваші рішення.

Коментарі (0)
No login
Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишити свій коментар